kop NB-ned.21

Nieuws uit Ghana

Onze bestuursleden Barima en Wilko Brink zijn terug uit Ghana. Zij hebben in januari 2023 ons Barbarugo idee om veel klimaatimpact te maken door 25.000 hectare Bamboo Agroforestry aan te leggen, voorgelegd aan diverse overheidsinstanties en NGO’s; wij noemen de National Development Planning Commission, dat over de Ghanese voortgang van de SDG’s rapporteert, de Environmental Protection Agency, waar de Carbon Market Office (CMO) onder valt, het Ministerie van Energie, waar de Volta River Authority onder valt, het Ministerie van Land en Natural Resources, waar de Forest Commission onder valt, INBAR, en een aantal lokale chiefs. Omdat positief is gereageerd en diverse potentiële samenwerkingspartners zich meldden, hebben wij besloten ons idee verder uit te werken en gericht op zoek te gaan naar externe financiering. Wij gaan daarbij op zoek naar partijen die geïnteresseerd zijn in de carbonrechten die met het project samenhangen. Ook hebben Barima en Wilko onze bamboekwekerijen in Assin Kwaata, Oda en Tamale bezocht. In deze nieuwsbrief leest u meer over het werkbezoek.

Tamale, de NGO-hoofdstad van Ghana

Als onderdeel van het werkbezoek is Wilko Brink naar Tamale gegaan. Hij heeft ons lokale team Peter Langenberg, Diana Atempugre, Alex Kiipo en Chief Solomon gesproken en hij heeft diverse potentiële partners voor ons Bamboo Agroforestry Project ontmoet. Wij noemen Marcus McGilvray van Whizzkids United, Clement Motorwmasen van Green Gold Ghana die onder meer een moringa plantage is gestart en Nuku studio.
Zij leiden lokale fotografen op en fotograferen vooral duurzame projecten. Met elkaar bereiken wij meer. Al deze partijen streven hetzelfde doel na als stichting Barbarugo. Wij streven naar vergroening, een beter klimaat en meer lokale werkgelegenheid. Barbarugo NGO heeft in Tamale het voordeel dat veel NGO’s vanuit Tamale in Noord Ghana werken.
Peter Langenberg heeft op de binnenplaats van Little Africa Lodge, gerund door Marcus McGilvray en zijn vrouw, een bamboe-schaduwplek gebouwd. Het eerste schaap is hiermee letterlijk over de dam. Nu komt de een na de andere NGO bamboe bij onze plantage halen. Velen zijn verrast dat er überhaupt zo noordelijk bamboe groeit.


bamboeprieel
Diana-oogst
Op de foto zie je Diana Atempugre die naast dat zij de kwekerij in Tamale beheert, bamboe geoogst uit de plantage verkoopt. Haar klant is een Amerikaanse missionaris die deze bamboe gebruikt voor de reparatie van een kleine stuwdam in Noord Ghana. Met bamboe en rotsblokken zal een aarden wal die als dam fungeert worden versterkt. De dam is in 2021 door het in het regenseizoen snel opkomende water vernield.

Bamboeplantage in Tichelli

Tichelli plantage
Onze bamboeplantage ligt buiten Tamale en is feitelijk een testlocatie van 1 hectare (links onder op de foto) waar Barbarugo 9 jaar geleden begonnen is met de aanplant van bamboe. Nu is het een oase in een savanne gebied. Het is een verademing om in de schaduw en de koelte onder de bamboe en de inheemse bomen te verblijven.
De foto’s vertellen precies waarom. Wij willen het noorden van Ghana weer groen en koeler maken. De 15 meter hoge bamboe en de inheemse bomen maken een bos waar de omgevingstemperatuur zeker 4C lager is dan op de open ruimte met haar verzengende hitte van 40C. Maar er is meer nodig. Wij zien het als een bijdrage aan de GREAT GREEN WALL van vegetatie van 7.700 km lang van Senegal naar Djibouti. Het is de bedoeling de Sahara tegen te houden en land te behoeden voor verwoestijning en zo banen te creëren en voedselzekerheid te vergroten.
Onder de bomen is het aangenaam. Op de foto staan vanaf links Peter Langenberg, die sinds 2016 in Tamale, Ghana woont, ons bestuurslid Wilko Brink, de lokale chief en landeigenaar, Alex Kiipo, die met Peter Langenberg ons Barbarugo NGO Tamale team leidt en Clement Motorwmasen die in Noord Ghana een moringa boomplantage heeft. Met hem gaan wij samenwerken. Hij levert ons moringastekken en Barbarugo levert hem bamboestekken. Zo kunnen wij een meer biodivers landschap creëren. De bamboe en moringa gaan goed samen.
team noord
In onze vorige nieuwsbrief berichtten wij al over de kwekerij in Tamale. Nu staat de opgekweekte bamboe er prachtig bij en is zij klaar voor het plantseizoen in mei 2023
kwekerij-2
kwekerij-1

Carbonizer

carbonizer
Wij hebben een zogenaamde carbonizer aangeschaft om testen uit te voeren. Inmiddels is dit apparaat van bijna 1.000 kg aangekomen op haar bestemming in Noord Ghana. En ja, wat doe je als je ter plaatse geen hijskraan tot je beschikking hebt, maar wel veel mensen? Dan ga je voor een creatieve oplossing en regel je wat autobanden om de carbonizer zachtjes van de vrachtwagen op de grond te laten landen. Het team in Tamale gaat binnenkort testen of wij met deze carbonizer bamboe kunnen verwerken tot biochar en bamboekool, zeg maar ‘houtskool’ van bamboe. Wij zijn benieuwd naar de monsters en of bamboekool lokaal verkocht kan worden. De monsters zijn bestemd voor een aantal potentiële klanten in Nederland. Wij hopen van harte dat wij bij voldoende belangstelling voor de Ghanese boeren een nieuw afzetkanaal kunnen aanboren.




Zo zal de carbonizer er na installatie uitzien.
carbonizer-2

Wat is biochar?

Biochar is een soort houtskool. Het kan gemaakt worden door organisch materiaal zuurstofarm te verbranden in een speciale machine, een proces dat pyrolyse heet. Biochar kan net als compost worden verwerkt in de bodem waarmee de structuur en waterretentie van de bodem verbetert. Daarom wordt biochar ook wel het zwarte goud genoemd. Biochar is een goede vervanger van turf bij de fabricage van tuinaarde. Turf mag in Europa niet meer worden afgegraven omdat dit tot een enorme CO₂-uitstoot leidt. Wij kunnen met de carbonizer die nu in Tamale wordt opgebouwd behalve houtskool van bamboe ook biochar van bamboe maken.
biocar

CO₂-krediet

Tijdens hun werkbezoek aan Ghana hebben Barima en Wilko Brink gesproken met de Ghana Carbon Market Officer. Deze gaf aan dat hij kansen ziet voor ons 25.000 hectare Barbarugo Bamboo Agroforestry plan. Wij zijn geadviseerd hoe het project te registreren als project wat in aanmerking kan komen voor internationaal verhandelbare carbonrechten. Ook zijn wij geïntroduceerd bij partijen die grote stukken land kunnen aanbieden. Nu aan deze belangrijke voorwaarden lijkt te zijn voldaan, gaan wij gericht op zoek naar een externe partij die met ons aan de slag wil. Nu richten wij onze pijlen op 25.000 hectare!!!

Natuurlijk vragen wij hierbij ook om uw steun. Met elkaar kunnen wij meer.
Bankrekening NL05RABO 0174 9693 41 ten name van Stichting Barbarugo. Dank u wel.
Stichting Barbarugo - www.barbarugo.org - email: ruud.barbarugo@gmail.com