Nieuws uit Ghana

Ons bestuurslid Wilko Brink en onze scheikundig adviseur Carel Wreesmann zijn vol energie terug uit Ghana. Zij hebben met de bazen van de Volta River Authority en de Ghana Forestry Commission gesproken en onze lokale partner ontmoet. In Ghana is zeer positief gereageerd op ons plan om 25.000 hectaren braakliggende grond te beplanten met bamboe en inheemse boomsoorten.

Samenwerking met Volta River Authority en Ghana Forestry Commission staat in de steigers

Stichting Barbarugo kan gaan samenwerken met de Volta River Authority (VRA) en de Ghanese Forestry Commission (GFC). Hiertoe wordt binnenkort een tripartiete intentieverklaring getekend.
Sinds 2019 werken de VRA en de FC samen en planten bamboe om de demarcatielijn van de bufferzone rond het meer op 85 meter boven zeeniveau rond het Voltameer duidelijk zichtbaar aan te geven. De bufferzone kan als het Voltameer, wat een groot stuwmeer is voor de waterkrachtcentrale in Akosombo, na de regentijd helemaal onder water komen te staan. Tot nu toe is in samenwerking tussen de VRA en de GFC 240 hectare bamboe geplant. Het is de bedoeling dat Barbarugo samen met de VRA en de FC minstens 25.000 hectare gaan toevoegen. Barbarugo zoekt hiervoor een externe financier die interesse heeft in de CO-rechten die verbonden kunnen worden.

Behalve dat een duidelijke demarcatie zichtbaar wordt verwacht dat erosie van de oevers van het Voltameer wordt tegengegaan en dat meer waterverlies door verdamping kan worden voorkomen.

Wat schiet de lokale bevolking hiermee op?

Als wij de komende jaren 25.000 hectaren een bos van bamboe vermengd met inheemse boomsoorten planten willen wij natuurlijk ook de lokale bevolking betrekken.
De lokale bevolking wordt op korte termijn betrokken bij het planten en irrigeren van de bomen en de bamboe en wordt getraind in ”clump management” en mixed cropping technieken.
Het adviesbureau MDF met vestigingen in onder meer Nederland en Ghana brengt de sociaaleconomische effecten en biodiversiteit-verbeteringen voor ons in beeld.

Respect!

Bovenstaande foto's tonen hoe gemotiveerd de leden van de vrouwengroepen zijn die onze samenwerkingspartner heeft gevormd. Deze dame loopt minstens een kilometer met een 25 liter jerrycan met water (25 kg) op haar hoofd van de rivier naar de jonge bamboe aanplant. Respect! Inmiddels hebben wij dankzij donoren ook een aantal waterpompen aangeschaft. Deze vrouwen verdienen dit. Dankzij de pompen kunnen zij op plekken waar water voorhanden is grotere percelen aan.

Tamde dam

Bij de Tamde dam bij de plaats Garu in Noord Ghana werken wij met de een lokale vrouwengroep aan de voorbereidingen van wat zij een ‘climate smart agriculture’-project hebben gedoopt. Wij helpen met bamboe en mix cropping trainingen. De bamboe zal als deze is uitgegroeid dienen als windbreker en schaduwplant voor andere gewassen zoals uien, pepers, cassave en dergelijke. Wij geloven sterk in deze aanpak. De gewassen maken dat de plantage frequent bezocht wordt omdat deze binnen het jaar geoogst kunnen worden, terwijl tegelijkertijd gezorgd wordt voor de irrigatie van de jonge bamboe. Als de bamboe na een paar seizoenen groot en sterk genoeg is kan het snoeihout dienen als brandhout of compost.
In totaal zijn 42 vrouwen geselecteerd voor de Garu-vrouwengroep . Barbarugo Ghana traint hen on-the-job. De foto’s geven een indruk van de omgeving, verder ziet u het eerste werkoverleg onder een sheaboom, de aanleg van een afscheiding om het vee weg te houden van de aanplant, en de bamboe die door onze kwekerij in Oda is geleverd. Aanplant van nieuwe bomen is zeer nodig. Door de armoede en de behoefte aan brandhout om te koken worden de laatst overgebleven, kostbare sheabomen ook steeds meer gekapt.
Om de vrouwengroepen goed te kunnen instrueren gaat onze Diana zelf ook regelmatig op cursus.
Dit Centrum voor Ecologische Landbouw werkt o.a. samen met ELPG en Wilde Ganzen.

Wij komen in Garu bamboestekken tekort

Geen nood!
Onze kwekerij in Oda schiet te hulp. Snel worden ruim 100 bamboestekken naar het noorden verstuurd.
Eerst per bus naar Accra en vervolgens per kleine taxi naar Garu.

Vastenactie!

Vijf jaar geleden is tijdens de vastenactie veel geld opgehaald. Onlangs nodigde het Vastencomité ons uit om weer mee te doen aan de actie Eigen Doelen. Vanaf nu, september 2023 kunnen kerken weer een eigen doel voorstellen voor de inzameling in februari/maart 2024. Als u via de Vastenactie aan ons geld wil doneren gebruik dan het Barbarugo projectnummer dat wij in de volgende Nieuwsbrief zullen vermelden.

Vorige keer waren er veel mensen met goede ideeën. In Zaandam organiseerden mensen van de Sint Jozefkerk een reeks spelavonden, waaronder bingo en een taartenbakwedstrijd. Zij brachten € 5000 bij elkaar! In Rijssen werden de scholen ingeschakeld. Resultaat meer dan € 3000. In het Gooi hebben de katholieke en protestante kerken samen een dorp gerevalideerd ter waarde van meer dan € 10.000. Laten zij een voorbeeld zijn. Organiseer samen een actie en maak nu al uw plan.

Natuurlijk kunt u ook rechtstreeks aan ons storten op bankrekening NL05RABO 0174 9693 41 ten name van Stichting Barbarugo. Dank u wel. Met elkaar kunnen wij meer.
Stichting Barbarugo - www.barbarugo.org - email: ruud.barbarugo@gmail.com