bamboe

Nieuwsbrief 18 in nieuw jasje

Nieuwe tijden - nieuwe mogelijkheden. Een aantal van u vindt een mail met aparte bijlage niet prettig, daarom zijn wij overgestapt op dit nieuwe formaat: als u de mail opent, staat de Nieuwsbrief meteen klaar. We zijn benieuwd naar uw reacties.

Terugblik

Veel dank voor uw donaties, waardoor we € 50.000 hebben kunnen uitgeven, aan het betalen van mensen die de aanplant van 17 hectare bamboe hebben verzorgd. Ook de kwekers van de vele stekjes hebben uiteraard daarvoor hun vergoeding gehad. Helaas is in 2021 drie hectare bamboe verloren gegaan door een onvoorziene overstroming van het gebied. De natuur is onvoorspelbaar. Tegenslagen moeten we incalculeren. We moeten dus voorzichtig zijn met nieuwe gebieden in gebruik te nemen. Voor onze financiële verantwoording over 2021 verwijzen wij naar onze jaarrekening 2021.

Blij met team-noord

Ons team in het noorden van Ghana heeft niet alleen veel aandacht voor het planten van veel bamboe, maar vooral ook voor bewustwording en educatie. Alex Kiipo en Peter Langenberg werken daar samen met de Technische Universiteit van Tamale. Door promotie van bamboe bij scholen, overheid en kerken, maar ook bij lokale boeren wordt bamboe steeds bekender. Bewustwording van de mogelijkheden, en binnenkort opleiding tot timmerman, staan op de planning.
Alex Kiipo
Diana-op-trekker

Eigen nursery

Zelf plantjes kweken is een stuk voordeliger dan die bij een commerciële kwekerij kopen. Daar komt nog bij dat we dan de kweker een stuk inkomen kunnen geven.
Diana is enorm gemotiveerd, schakelt zonodig extra handen in, en heeft nu meer dan 10.000 stekjes klaar staan. Dat scheelt ook enorm in de transportkosten, en die zijn in Ghana hoog! Op dit moment worden de plantjes al in de grond gezet: dat betekent grond omspitten, kuilen graven op de juiste afstand, mest en plantjes erin. En nu maar hopen dat er regelmatig regen valt.

CO2-mogelijkheden

Wij werken met een externe adviseur, Climate Neutral Group, aan een plan om in 5 jaar tijd 1.000 hectare bamboe te planten. Deze Climate Neutral Group adviseert en assisteert ons ook bij de certificering van carbon rights, een mogelijkheid om CO2-rechten aan derden te verkopen. Daarvoor moet flink veel bamboe geplant worden. Wij zijn verheugd te melden dat Barima hierbij wordt geholpen door Kwabena Akodwaa Boadi.
Hij is bamboe expert en promoveert op het onderwerp “Bamboo; A Potential Resource for Phytoremediation and Rural Economic Development in Ghana”. Barbarugo geeft Kwabena een financiële bijdrage voor zijn PhD-studie.
CO2
drone
boer op trekker

Makkelijker!

Door meer contacten krijgen we meer mogelijkheden om efficiënter te werken. Van een lokale boer mogen we af en toe zijn trekker lenen; dat scheelt heel veel zweetdruppels en ook veel tijd. Zijn we superblij mee.
Voor het verkennen van een terrein en om een goed overzicht te krijgen is onze drone geweldig; we hebben wél de mensen eerst moeten vertellen wat dat was, anders zouden ze die drone mogelijk met een katapult uit de lucht schieten!

Voorzitter Ruud Goedknegt 90 jaar

De voorzitter en oprichter van Stichting Barbarugo wordt in augustus 90 jaar. Ondanks deze leeftijd (en dankzij zijn mede-bestuursleden die een stuk jonger zijn) is hij nog bijna iedere dag bezig met Ghana, Barbarugo en bamboe.
Sinds de oprichting in 2012 is er 70 hectare bamboe geplant. En hebben wij bijgedragen aan nieuwe werkgelegen-heid. Maar Ruud wil méér! U kunt hem voor zijn verjaardag geen mooier cadeau geven dan een bijzondere donatie.
Bankrek.: NL05RABO 0174 9693 41 tnv Stichting Barbarugo. Dank u wel.
RuudG
Stichting Barbarugo - www.barbarugo.org - email: ruud.barbarugo@gmail.com