Wat komt er kijken bij het oprichten van een plantage?
INBAR heeft hierover een prachtig document opgesteld. Dat kunt u hier lezen.
In 2013 hebben onze bestuursleden in Ghana de hun bekende chiefs benaderd en onze plannen uitgelegd. Dat was niet eenvoudig, want mogen praten met een chief of oudste gaat volgens een traditionele route, waarbij Hollandse jenever als plengoffer wordt aangeboden.
Na deze ceremonie wijst de chief de mensen aan die het werk gaan doen. Het is zwaar boerenwerk: grond ontginnen. Eventuele struiken maar vooral taaie grassoorten worden met hak en kapmes verwijderd.
Daarna moeten er op de juiste onderlinge afstanden kuilen gegraven worden. Daar wordt een jong bamboeplantje in gezet, met een mengsel van mest en aarde. Allemaal handwerk! Onze bamboespecialist helpt ter plekke en adviseert de werkers bij dit alles.
Op onze kwekerij worden de stekjes opgekweekt en uitgehard tot ze naar de plantage kunnen.
Staan de plantjes er eenmaal, dan moeten ze water krijgen als het niet regent. En natuurlijk gaat het onkruid ook weer groeien, zodat er weer gewied moet worden.
Na een jaar of 5 is de eerste oogst. Elk jaar opnieuw kunnen er een aantal halmen gekapt worden. Die bamboe kan gebruikt worden als bouwmateriaal (vervanger van alles wat met hout kan), tv-antennes, om heerlijk zachte textiel van te maken, voor bamboefietsen, en nog veel meer.
Inmiddels is ons werk in grote delen van Noord-Ghana bekend. Chiefs komen naar ons toe om ook voor hun dorp een bamboeplantage te vragen.
We willen graag uitbreiden en meer plantages starten, maar we zijn daarbij helemaal afhankelijk van uw giften.